آخرین مطالب پيوندها
نويسندگان بزرگترین وبلاگ بچه های سمپادی کاشان خوصیات تصویر در عدسیهای محدب
فرمول عدسیهادر همه انواع عدسیها اگر فاصله شی از عدسی را P و فاصله تصویر از عدسی را q و فاصله کانونی را f فرض کنیم، فرمول عدسی بصورت زیر خواهد بود:![]()
عدسی مقعر
مقدمهعدسی اسبابی نوری است که دارای دو سطح شکننده پرتو است. معمولیترین عدسیها از دو سطح کروی تشکیل شده است، که فاصله این دو سطح در مقایسه با ابعاد دیگر عدسی بسیار کوچک است. عدسیها میتوانند با توجه به نوع قرار گرفتن سطوح کروی به صورت عدسی واگرا یا مقعر و عدسی همگرا یا محدب باشند. در عدسی مقعر ، اگر پرتوهای موازی به این عدسی بتابانیم، بعد از شکست از هم دور شده و به اصطلاح واگرا میشوند. به همین دلیل این نوع از عدسیها را واگرا نیز میگویند. معمولا لبه این نوع عدسیها پهن تر از وسط آن است و به شکلهای مختلف دو کاو ، کاو تخت و هلالی واگرا ساخته میشوند.
ویژگیهای عدسی مقعر
محور اصلیگفتیم عدسی از دو سطح کروی تشکیل شده است. بنابراین هر سطحی که قسمتی از آن یک کره کامل است، دارای یک مرکز خواهد بود. حال اگر بوسیله خطی مراکز این دو سطح کروی را به یکدیگر وصل کنیم، خط حاصل را محور اصلی میگویند. نقطه میانی عدسی را که روی محور اصلی قرار دارد، مرکز نوری عدسی مینامند. اگر پرتوی را به مرکز نوری عدسی بتابانیم، این پرتو بدون انحراف از عدسی خارج میشود.
کانون عدسی مقعر
اگر یک دسته پرتو را موازی با محور اصلی بر سطح آن بتابانیم، پرتوها بعد از شکست در عدسی و عبور از آن طوری از هم دور میشوند که امتداد آنها از یک نقطه روی محور اصلی بگذرند. یعنی این پرتوها بعد از عبور از عدسی از هم فاصله میگیرند. حال اگر امتداد این پرتوها را رسم کنیم، در یک نقطه روی محور اصلی همدیگر را قطع میکنند. این نقطه را کانون عدسی میگویند. با توجه به اینکه میتوان دسته پرتوهای نور از طرف (راست یا چپ) بر سطح آن تابانید ، لذا عدسی دارای دو کانون است. فاصله کانون از مرکز نوری را فاصله کانونی میگویند. هر گاه پرتو نور طوری به یک عدسی مقعر بتابد که بعد از برخورد به عدسی ، امتداد آن را از کانون بگذرد، پرتو شکست آن موازی محور اصلی خواهد بود. فاصله کانونی عدسی مقعر چون منفی در نظر گرفته میشود، لذا عدسی مقعر را عدسی منفی نیز میگویند.
تصویر در عدسیهای مقعرفرض کنید شئی بصورت عمودی با ارتفاع y که از ارتفاع عدسی بیشتر نیست، برروی محور اصلی قرار دارد. از انتهای این شی دو پرتو ، یکی به صورت موازی با محور اصلی و دیگری به مرکز نوری عدسی رسم میکنیم. میدانیم که هرگاه پرتوی به مرکز نوری عدسی بتابد، بدون انحراف در همان جهت اولیه خود از آن خارج میشود. اما پرتوی که به صورت موازی به سطح عدسی میتابد، در طرف دیگر واگرا میگردد. اگر امتداد این پرتو را رسم کنیم، در طرف شی ، پرتو اول را که به مرکز نوری رسم شده است، در یک نقطه قطع میکند. حال اگر از این نقطه خطی عمود بر محور اصلی رسم کنیم، خط حاصل تصویر شی خواهد بود.
ویژگی تصویر در عدسیهای مقعر
رابطه عدسیهای مقعردر مورد عدسیهای مقعر اگر فاصله شی تا عدسی را با P و فاصله تصویر از عدسی را با q و فاصله کانونی را با f نشان دهیم، در این صورت فرمول عدسیهای مقعر به صورت زیر در میآید:![]() با توجه به اینکه در عدسیهای مقعر فاصله کانونی منفی است، لذا در عبارت فوق f منفی خواهد بود و با در دست داشتن P (فاصله شی از عدسی) میتوان فاصله تصویر از عدسی را محاسبه نمود. بزرگنمایی در عدسیهادر همه عدسیها نسبت بزرگی تصویر به بزرگی شی را به عنوان بزرگنمایی تعریف میکنند. به عنوان مثال اگر y طول شی و ´Y طول تصویر باشد، بزرگنمایی برابر خواهد بود.
عدسی مقدمه
عدسیها همانند آینهها دارای تصاویر حقیقی و مجازی هستند، این تصاویر از پرتو های همگرا شونده و واگرا شونده بازتابی ایجاد میشود. بر خلاف آینهها در عدسیها عبور نور نیز مطرح است و تصاویر ممکن است در پشت و جلوی عدسی شکل گیرد. عدسیهایی که ضخامت قسمتهای کناریش بزرگتر باشد، پرتو های موازی را همگرا میکند و عدسی محدب نام دارد، که دارای فاصله کانونی مثبت میباشد. بر خلاف آینهها دارای دو کانون در فضاهای جلو و پشت عدسی میباشند ، عدسیهایی که ضخامت قسمت محوری آنها کمتر از ضخامت قسمت کناری باشد، پرتوهای موازی را از هم باز میکنند و دارای فاصله کانونی منفی هستند و عدسی مقعر نام دارند، که اینها نیز دارای دو کانونی در فضای جسم و تصویر هستند. انواع عدسیعدسی محدب (کوژ)عدسیهایی که نور را همگرا میکنند و جهت تصویر سازی حقیقی و نیز همگرا نمودن پرتوهای تابشی از نقاط دور مانند پرتوهای ستارگان مورد استفاده قرار میگیرند.عدسی مقعر (کاو)این عدسیها نور را واگرا می کنند و جهت واگرا نمودن نورها و اصلاح برخی سیستمها که نیاز به واگرایی نور را دارد از جمله چشم مورد استفاده واقع میشوند.قواعد نحوه رسم پرتو در عدسیهااکثر قواعد همانند آینههاست و در حالت کلی عمدهترین آنها که پرتو های خاصی را شامل میشود عبارتند از:
عدسیهای مرکب
دستگاههای نوری شامل عدسیها
اکثر دستگاههای نوری شامل دو نوع عدسی میباشند که یکی را که نور اول بر آن میتابد و در ورودی دستگاه کار گذاشته میشود عدسی شیئی و دومی را که در خروجی دستگاه قرار دارد و نور از آن خارج میشود عدسی چشمی گویند. از جمله از این دستگاهها میکروسکوپ نوری - زیر دریایی - میکروسکوپ پلاریزان - دوربینهای دو چشمی - دوربینها - انواع عینکها و ... را میتوان نام برد.
عیوب عدسیهاعدسیها به لحاظ داشتن ضخامت زیاد و ناخالصیها دارای ابیراهیهایی هستند که در سیستم اعوجاج ایجاد میکنند و وضوح تصویر حاصل از دستگاه نوری را به هم میزنند. از جمله از این ابیراهیها عبارتند از:
عدسیهای غیر کروی
برخی دستگاههای اپتیکی به لحاظ محدودیت در طراحی و سایر محدودیتها و ماهیت دستگاه عدسیهای غیر کروی را لازم دارند که جهت ایفای نقش در ْآن سیستمها ساخته شده اند.
مشخصات تصویر در عدسی
(f = 1/(1/p + 1/q
که برای عدسی خیلی نازک (f = R/2) است، که در آن R شعاع کره دیوپتر عدسی و p فاصله جسم از رأس و q فاصله تصویر از رأس عدسی میباشد. برای یک عدسی ضخیم: (f = 1/(n - 1)(1/R1 - 1/R2
که R1 شعاع دیو پتر داخلی و کوچک و R2 شعاع دیو پتر خارجی (بزرگ) و n ضریب شکست شیشه عدسی میباشد. این رابطه در طراحی و ساخت عینکهای طبی بکار برده میشود، طوریکه به توسط این رابطه چشم پزشکان نمره چشم را مشخص مینمایند. یعنی با داشتن n معلوم و فاصله کانونی مورد نیاز برای چشم بیمار شعاع های داخلی و خارجی عدسی را متناسب با فاصله کانونی مناسب انتخاب میکنند تا اصلاح چشم به توسط عینک مربوطه صورت گیرد، رابطه اخیر به فرمول عینک سازان معروف است. پاشندگی نور اگر نور از یک محیط به محیط دیگری وارد شود، سرعت آن برای طول موجهای مختلف متفاوت خواهد بود. بر این اساس در مورد هر محیطی کمیتی به نام ضریب شکست تعریف میکنند. ضریب شکست یک محیط به فرکانس نور بستگی دارد و این ویژگی برای تمام محیطهای نوری صادق است. تغییرات ضریب شکست با فرکانس را پاشندگی یا پاشیدگی نور میگویند.مقدمهاز بحث امواج میدانیم که موج در محیطهای تغییر شکل پذیر یا کشسان را امواج مکانیکی مینامند. بنابراین اگر خاصیت کشسانی محیطی که موج در آن انتقال مییابد، به گونهای باشد که دقیقا از قانون هوک پیروی نکند، در این صورت تپ یا موج ایجاد شده در انتهای یک ریسمان کشیده ، ممکن است در موقع حرکت در طول ریسمان تغییر شکل بدهد. هرچند هر یک از مولفههای موج بدون تغییر شکل حرکت میکنند، اما در این مورد سرعت هر مولفه به ازای هر فرکانس (یا طول موج) متفاوت خواهد بود. این پدیده ، پاشندگی بوده و محیط مورد نظر را پاشنده میگویند.نتیجه اینکه شکل تپ میتواند تغییر کند و سرعت تپ ممکن است به مشخصات شکل اولیهاش بستگی داشته باشد. نمونههایی از مواد غیر پاشنده عبارتند از: امواج مکانیکی منتشر شده در طول یک ریسمان ایدهآل (کاملا انعطاف پذیر) و امواج الکترومغناطیسی (نور) منتشر شده در خلا و نمونههای مربوط به موارد پاشنده ، شامل امواج اقیانوسها و امواج نورانی منتشر شده در یک محیط شفاف مانند شیشه است.
خاصیت پاشندگی مواد
بیشتر باریکههای نور از برهمنهش امواج با طول موجهایی بدست آمدهاند که در تمام گستره طیف مرئی وجود دارند. سرعت نور در خلا برای همه طول موجها یکی است، اما درون محیط مادی سرعت انتشار برای طول موجهای مختلف متفاوت است. پس ضریب شکست یک ماده به طول موج بستگی دارد. هر محیط ناقل موج که سرعت موج در آن با طول موج تغییر کند، دارای خاصیت پاشندگی است. اندازه ضریب شکست (n) با افزایش طول موج کاهش پیدا میکند، لذا با افزایش فرکانس افزایش مییابد. در درون ماده ، طول موجهای بلندتر ، سرعت انتشار بیشتر و طول موجهای کوتاهتر ، سرعت انتشار کمتری دارند.
یک مثالفرض کنید پرتویی از نور سفید بر یک منشور میتابد. میدانیم که نور سفید برهمنهشی از همه نورهای مرئی است. بنابراین نور خروجی از منشور به رنگهای مختلف تجزیه میشود. میزان انحراف حاصله توسط منشور با افزایش ضریب شکست و با کاهش طول موج افزایش پیدا میکند. نور بنفش بیشترین و نور سرخ کمترین انحراف را دارند و رنگهای دیگر بین این دو رنگ قرار دارند. وقتی که نور از منشور خارج میشود، به صورت واگرا میباشد. مقدار پاشیدگی به تفاضل ضریب شکست پرتوهای سرخ و بنفش بستگی دارد. بنابراین میتوان گفت که درخشندگی الماس بخشی به دلیل پاشیدگی زیاد و بخشی دیگر به خاطر ضریب شکست زیاد آن است.رابطه پاشندگیدر مباحث الکترومغناطیسی در مورد هر محیطی اعم از رسانا یا عایق (دی الکتریک) یک ضریب دی الکتریک kprime و یک تابع رسانندگی g تعریف میکنند. حال اگر تابش الکترومغناطیسی که با عدد موج مخصوص به خود مشخص میشود، از خلا بر یک محیط بتابد، با استفاده از معادلات ماکسول رابطه بین ضریب شکست محیط و ثابت دی الکتریک و عدد موج را مشخص میکنند که این رابطه را رابطه پاشندگی میگویند. دیوپتر دیوپتر سطحی است که دو محیط نوری را از هم جدا میکند. دیوپتر میتواند در انواع مختلف ساخته شود. به عنوان مثال ، دیوپتر تخت یا مسطح ، سطح صافی است که دو محیط را از هم جدا میکند. دیوپترها میتوانند به صورت یک سطح با انحنای کروی نیز باشند. همچنین میتوان از ترکیب دو دیوپتر به عنوان ابزار نوری استفاده کرد. به عنوان مثال ، تیغه متوازیالسطوح که بین دو محیط قرار دارد، نمونهای از یک دیوپتر تخت موازی و منشور نمونهای از یک دیوپتر تخت زاویهدار است.
دید کلی
عیوب انکساری با واحدی بنام دیوپتر اندازهگیری شود. دیوپتر نشاندهنده میزان نمره عینک شماست. هرچه میزان دوربینی یا نزدیک بینی بیشتر باشد، نسخه عینک شما نمره بالاتری دارد.
ویژگی دیوپترها
در مورد دیوپترها نیز قوانین اسنل _ دکارت برقرار است. به عنوان مثال ، اگر یک دیوپتر تخت را بین دو محیط با ضریب شکستهای ![]()
استگماتیزماستگماتیزم در یک جز نوری یا یک دستگاه نوری به معنی داشتن تصویر نقطهای برای هر نقطه از جسم است. جز نوری یا دستگاه نوری وقتی خاصیت استگماتیزم دارد که از هر نقطه جسم یک تصویر نقطهای بدهد. به بیان دیگر ، میتوان گفت که استگماتیزم خاصیتی از وضوح تصویر است، یعنی اگر تصویر هر نقطه از یک جسم ، یک نقطه نبوده، بلکه یک سطح باشد، در این صورت تصویر واضحی نخواهیم داشت. فرض کنید از یک نقطه مانند A در روی محور اصلی یک دیوپتر کروی ، پرتوی بر سطح کروی میتابد که با خط عمود بر آن سطح زاویه i میسازد. بسته به میزان i ، تابشهای مختلفی وجود خواهد داشت و طبیعتا ، تصویرهای مختلفی برای نقطه حاصل خواهد شد. (تصویرها از تلاقی پرتو شکست با محور اصلی در طرف دیگر ایجاد میشوند). بنابراین نتیجه میشود که سطوح کروی ، سطوح مناسبی برای تصویرگیری نقاط نیستند. برای اصلاح مشکل فوق ، مقطع کوچکی را حول محور اصلی با زوایای تابش و بازتابش کوچک برمیداریم. با این کار نقاط تصویر را به هم نزدیک میکنیم. بنابراین با ایجاد این مقطع تقریبی را بکار میبریم که در آن تمام پرتوهای تابش به یک نقطه منجر نمیشوند، بلکه تصویرها از مجموعه نقاط نزدیک به هم تشکیل یافتهاند، این حالت را استگمات تقریبی گویند. انواع دیوپتردیوپترها انواع مختلف دارند. بطور کلی ، میتوان گفت که بیشتر ابزارهای نوری که به عنوان سطح مرزی دو محیط با ضرایب شکست مختلف قرار میگیرند، دیوپتر هستند. بنابراین دیوپتر میتواند به صورت تخت ، کروی ، تخت _ کروی ، هلالی و … باشد. روابط مربوط به هر دیوپتر را میتوان از روش ترسیم هندسی پرتوهای تابشی و شکست یافته بدست آورد. یکای دیوپترنکتهای که در اینجا قابل توجه میباشد، این است که اغلب در روابط مربوط به عدسیها که برای ساختن تصاویر مورد استفاده قرار میگیرند، عکس فاصله کانونی را دیوپتر تعریف میکنند. بنابراین واژه دیوپتر در بعضی از کتابهای اپتیک مقدماتی به این منظور نیز بکار برده شده است. زاویه حد و بازتابش داخلی کلی
|